Από το 2006 η δεύτερη Πέμπτη κάθε Μαρτίου έχει θεσπιστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού. Η πρωτοβουλία ανήκει στη Διεθνή Εταιρεία Νεφρολογίας και τη Διεθνή Ένωση Νεφρολογικών Ιδρυμάτων, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για την σπουδαιότητα της υγείας των νεφρών και την Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ). 

Στην Ελλάδα την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού υποστηρίζει η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία (Ε.Ν.Ε), η οποία ιδρύθηκε το 1970 και, ως μη κερδοσκοπική εταιρεία, στοχεύει στην υποστήριξη και την ανάπτυξη της Νεφρολογίας, τη διενέργεια ερευνητικών μελετών, τη συνέχιση της ιατρικής εκπαίδευσης, την επαγγελματική υποστήριξη των μελών της και την ενημέρωση σχετικά με τις νεφρικές παθήσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία της συντονιστικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού, ένας στους δέκα ενήλικες σε όλο τον κόσμο πάσχει από Χρόνια Νεφρική Νόσο, η οποία χωρίς την κατάλληλη φροντίδα μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Η θνητότητα που σχετίζεται με τη Νεφρική Νόσο συνεχίζει να αυξάνεται κάθε χρόνο και προβλέπεται ότι θα αποτελέσει την 5η κατά σειρά κυριότερη αιτία θανάτου, μέχρι το 2040. Αιτία αποτελεί η ελλιπής γνώση και εκπαίδευση όλων των εμπλεκομένων (πολίτες, ασθενείς, ιατρική και επιστημονική κοινότητα, φορείς, Πολιτεία) αναφορικά με τη Χρόνια Νεφρική Νόσο, με αποτέλεσμα την αύξηση της θνητότητας που σχετίζεται με τη νόσο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας (Ε.Ν.Ε) στην Ελλάδα εμφανίζουν προβλήματα με τους νεφρούς περίπου ένα εκατομμύριο Έλληνες πολίτες και από αυτά τα περιστατικά σε ποσοστό 10% είναι αρκετά σοβαρά. Περισσότεροι από 10.000 χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νεφρικά νοσήματα τελικού σταδίου υποβάλλονται σε θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής τους λειτουργίας (αιμοκάθαρση – περιτοναϊκή κάθαρση). Κύριες αιτίες εμφάνισης της χρόνιας νεφρικής νόσου σύμφωνα με την Ε.Ν.Ε, είναι η παχυσαρκία, η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης.

«Η Νεφρική Νόσος μας αφορά όλους (πολίτες, ασθενείς, επιστημονική και ιατρική κοινότητα, φορείς, Πολιτεία) καθώς πρόκειται για μια «σιωπηλή» χρόνια νόσο, με σοβαρές συνέπειες για τον ασθενή. Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) είναι συχνότερη από ότι πιστεύαμε στο παρελθόν», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας Πετράς Δημήτριος, διευθυντής Νεφρολογικού τμήματος «ΓΝΑ Ιπποκράτειο».
 
Ιστοσελίδα World Kidney Day