WORLD TRANSPLANT GAMES FEDERATION (W.T.G.F.)

Παγκόσμια Ομοσπονδία Μεταμοσχευμένων

Τι κάνει η WTGF

Σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι ζουν σήμερα, και τους ενώνει ένας κοινός δεσμός. Μερικοί οφείλουν τη ζωή τους σε ζώντες δότες, που είναι μέλη της οικογένειας ή φίλοι ενώ άλλοι στη γενναιοδωρία αγνώστων δωρητών οργάνων και ιστών που οδηγήθηκαν από την επιθυμία να δώσουν ζωή σε άλλους μετά το θάνατό τους.

Η ανάγκη για μια σωτήρια μεταμόσχευση δεν γνωρίζει σύνορα – επηρεάζει τους ανθρώπους ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, τη θρησκεία ή την εθνικότητα τους.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μεταμοσχεύσεων, που ιδρύθηκε το 1978, είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός με εκπροσώπηση σε περισσότερες από 60 χώρες που γιορτάζει την επιτυχημένη μεταμόσχευση και το δώρο της ζωής μέσα από μοναδικά και εμπνευσμένα γεγονότα  και συγκεκριμένα μέσα από τους Θερινούς και τους Χειμερινούς Παγκόσμιους Αγώνες Μεταμοσχεύσεων.

Ο βασικός στόχος της ομοσπονδίας είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη σημασία και τα οφέλη της δωρεάς οργάνων, δείχνοντας την υγεία και τη φυσική κατάσταση που μπορεί να επιτευχθεί μετά τη μεταμόσχευση. Επίσης, στοχεύει στην ενθαρρύνση όλους των ληπτών μοσχεύματος να παραμείνουν σε φόρμα και υγιείς μετά τη μεταμόσχευση.

Η λήψη μοσχεύματος είναι μια σημαντική μετάβαση στο ταξίδι της ζωής και για το λόγο αυτό η ομοσπονδία εισαγάγει διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα για να βοηθήσει όλους τους λήπτες να ζήσουν τη ζωή στο έπακρο.

Στόχος της ομοσπονδίας είναι η εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τις αρχές της δωρεάς οργάνων και η ανάδειξη της παγκόσμιας έλλειψης οργάνων και δωρητών. Η WTGF είναι αναγνωρισμένη από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και προωθεί ενεργά τα οφέλη του αθλητισμού σε όλα τα επίπεδα και το δίκαιο παιχνίδι για τους λήπτες μοσχευμάτων.

Οι αθλητές που ανήκουν στην WTGF είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές για την αξία της δωρεάς οργάνων και δίνουν ελπίδα στους ανθρώπους που βρίσκονται σε λίστες αναμονής για μεταμόσχευση.

Οι Παγκόσμιοι Αγώνες Μεταμοσχεύσεων δίνουν στους λήπτες το κίνητρο να αγωνιστούν για την πλήρη αποκατάσταση μέσω της άσκησης, της συντροφικότητας και της υγιεινής ζωής. Τους παρέχουν επίσης έναν τρόπο να λένε «ευχαριστώ» σε εκείνους που τα έκαναν όλα δυνατά – τους δωρητές, τις οικογένειές τους, επαγγελματίες υγείας, ερευνητές και φροντιστές.

Χωρίς αυτούς, δεν θα υπήρχε κανείς στην αφετηρία.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Η πρώτη αγωνιστική αθλητική διοργάνωση για μεταμοσχευμένους έλαβε χώρα στο Πόρτσμουθ της Αγγλίας το 1978 με περίπου 99 αγωνιζόμενους από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Σήμερα διοργανώνονται οι Θερινοί Παγκόσμιους Αγώνες Μεταμοσχεύσεων κάθε δύο χρόνια και οι Χειμερινοί Αγώνες στα ενδιάμεσα έτη. Το 1987 ιδρύθηκε επίσημα η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αγώνων Μεταμοσχεύσεων και τώρα αριθμεί σχεδόν 70 χώρες μέλη σε όλο τον κόσμο.

Οι αθλητές που λαμβάνουν μέρος στους αγώνες είναι μοναδικοί στο ότι καθένας από αυτούς είναι ζωντανός και καλά ως αποτέλεσμα μιας επιτυχημένης μεταμόσχευσης οργάνων. Οι Αγώνες περιλαμβάνουν όλες τις ηλικίες, οποιοσδήποτε από 4 έως 80 ετών που πληροί τις προϋποθέσεις είναι ευπρόσδεκτος να συμμετάσχει.

Οι Χειμερινοί Παγκόσμιοι Αγώνες Μεταμοσχεύσεων εισήχθησαν το 1994 και περιλαμβάνουν έναν διαγωνισμό που ονομάζεται Nicholas Cup – μια εκδήλωση που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να δώσει στα μεταμοσχευμένα παιδιά την ευκαιρία να βιώσουν τη διασκέδαση και τον ενθουσιασμό του σκι για πρώτη φορά υπό εποπτευόμενες συνθήκες. Οι Χειμερινοί Αγώνες διεξάγονται σε θέρετρα σκι και περιλαμβάνουν αθλητικούς κλάδους όπως το δίαθλο, το κέρλινγκ, τα σλάλομ και το σνόουμπορντ.

Ιστοσελίδα WTGF: https://wtgf.org/